Låt er inte bli lurade – hårt jobb gäller fortfarande

Vi har alla hört om det där plåstret eller salvan på TV Shop som gör att du går ner i vikt. Vi läser i Aftonbladet om den där personen som lyckats och vi får tre enkla tips på hur även vi kan bli framgångsrika.

För några veckor sedan läste jag på någon social plattform kring hur konstigt det var att vi skulle arbeta hårt, var det inte bättre att jobba smart? Kommentarerna som följde var av varierande art men många kritiserade just vikten av hårt arbete. Även om jag förstår syftet med inlägget, att skapa debatt, så är det en obegriplig slutsats. Att jobba hårt betyder just jobba hårt, inte jobba för hårt eller jobba fel. Vi gör allting onödigt svårt då vi försöker tolka, övertolka och vinkla enkla konstateranden. Det går att jobba både hårt och smart, det vet vi alla.

Alla de människor jag ser har lyckats i exempelvis sin idrott, med sina företag, med sin försäljning eller I sina mål att vara en bra förälder har jobbat hårt – och smart.
När något är viktigt för oss måste vi jobba hårt. Det tror jag vi alla inser innerst inne så varför krångla till det? Det är när vi inte är motiverade nog eller kanske när vi saknar viss kunskap som vi inte är mogna att göra det hårda jobbet. Det är ofta då vi försöker hitta det där plåstret som ger oss ökad försäljning. Men det finns inget plåster som ger ökad försäljning.

Vi letar verktyg, system och plattformar som ska hjälpa oss att lyckas i vår försäljning. Det är otroligt bra att vi tar till oss de verktyg som gör att vi kan arbeta mer smart och effektivt. Allt som kan hjälpa oss att öka vår försäljning, att skapa värde och lojalitet hos kund eller som kan hjälpa oss att komma till, som jag brukar uttrycka det ”fler och bättre möten snabbare” är bra! Teknikutvecklingen har gjort underverk för många köpare och säljare.
Men alla dessa investeringar kommer inte göra hela jobbet. Den dagen så är fallet så har vi inget jobb kvar. Vi måste tänka att dessa verktyg gör att vi kanske slipper vissa uppgifter eller kanske effektiviserar delar av vår process vilket innebär att vi kan använda vår tid till att jobba än mer intensivt i den del av processen där vi tillför värde. Självklart också med kvalitet. Vi får aldrig bli lata. Nyckeln ligger i att göra rätt saker av rätt anledning, med kontinuitet, i rätt tid mot rätt målgrupp, så många gånger det krävs tills vi lyckas. Kvantitet och kvalitet i en härlig blandning.

Gå inte på klyschor och plattityder. Om du inte vill jobba hårt för en sak. Ifrågasätt inte själva vikten av hårt arbete, ifrågasätt din motivation för det berörda området. Känner du dig vilse kring din motivation eller är det din kunskap inom området som hindrar dig så ta hjälp för att hitta motivation eller för att få mer nödvändig kunskap.
När jag och min fru just träffats var vi ute och åt på finare restaurang. Hon frågade om jag tyckte maten var god. Jag svarade ”absolut men det var för lite”. ”Det ska vara lite när det är god mat” sade hon. ”NEJ” sade jag ”det är när det är äcklig mat jag vill ha lite, när det är god mat vill jag ha mycket”.

Ibland är livet enkelt. Gör ni rätt saker, gör det så ofta som möjligt!