Gör affärer som Kevin Bacon – Konkreta råd och tips kring hur du lyckas med sälj!

Kommer ni ihåg ”Kevin Bacon leken”?

Leken anspelar på den bekanta tankegången ”Six degrees of Separation” som hävdar att alla på jorden är sammankopplade av högst sex personliga kontakter. Exempel: Ken Skoog känner någon som känner någon som känner någon som känner någon som känner någon som känner Michelle Obama. (Nu känner jag mig ganska mäktig när jag skriver detta)

Det som kan tänkas vara frågan nu är vad innebär egentligen ”känner”? Räknas det att man är connectad på Linkedin eller Facebook för då är det nog max ”Three degrees of separation” som gäller idag i en tid när ”alla connectar med alla”.

Tänk dock om vi inte använder ordet ”känner” utan tänker i termer av ”känner stort förtroende för varandra/gillar varandra”. Jag har i mitt liv alltid försökt arbeta med ”Kevin Bacon leken” som strategi, men kallar det numera Network selling. Det är detta mindset som ligger bakom den forskningsbaserade nätverksmodell jag tagit fram tillsammans med Alexander Slotte och som vi döpt till 5L. Modellen skall hjälpa människor att låta nätverket bli språngbrädan till en bättre karriär, fler affärer, enklare rekryteringar och ett lite roligare liv.

Låt mig ge ett exempel ur verkligheten med hopp om att detta hjälper någon. För jag lovar, det är grymt kul sätt att jobba!

2010 träffade jag Henrik som jag gillade skarpt i en anställningsintervju. Han fick inte jobbet men vi höll kontakten. Han rekommenderade mig till sin fru som jag fick äran att hjälpa med ett uppdrag. Hon rekommenderade mig till Jan som jag senare kom att samarbeta med. Jag satte Jan i kontakt med en av mina kunder och de diskuterade flera olika samarbeten och det gav bra resultat för alla parter. Jan gjorde senare en affär med Fredrik. Fredrik berättade detta för mig då han ringde mig kring ett uppdrag där han fått tips om mig från Henriks frus kollega.

Rörigt? Kanske, men också väldigt kul sätt att arbeta tycker jag med samarbeten som bygger på förtroende och rekommendationer. Det händer dock inte av en slump. Du behöver förstås göra allt du kan för att leverera bra, du måste genuint vilja det bästa för dina kunder, du måste göra det hårda jobbet att hitta relevanta och spännande kopplingar som kan gynna såväl dig som andra. Några ytterligare tips

Använd system som Linkedin för att se kopplingar mellan människor, och när du ser spännande kopplingar så agera!
Gör en lista på de viktigaste affärsrelationerna du har, som du gillar och känner förtroende för och prioritera dem. Oavsett om de kan köpa just nu eller ej. Ring dem, träffa dem!
Koppla samman människor så kommer de koppla samman dig med andra.
Det är fantastiskt vad som kan hända när man aktivt tittar på detta med nätverk och rekommendationer och vilken kraft som ligger i förtroende mellan människor.

Kevin Bacon leken är inte en lek, det är en strategi.

Lycka till och gör förtroende, nätverk och tanken kring hur du bör arbeta för att bli rekommenderad till kärnan i din affär. Det finns dock inga genvägar, även detta är hårt jobb om än lite roligare!